
Türkiye’de SAT-1 tipi şap virüsüne rastlanması nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelindeki hayvan pazarları geçici olarak kapanmıştı. Bu kapsamda4,5 milyon yerli üretim ürünü aşılar uygulanmaya başladı.
SAT‑1 tipi şap virüsü ilk kez Hakkâri’de tespit edildi
Hakkari’de 11 Mayıs’ta tespit edilen SAT-1 virüsü Türkiye’de ilk kez görüldü. Kurban bayramı sonrası yaşanan hayvan hareketliliği nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı hastalığın yayılmaması için geniş önlemler aldı.
Bakanlık, yeni virüsün yayılmasını önlemek için hem aşılama seferberliği başlattı hem de hayvan hareketlerini durdurdu.
4,5 milyon doz yerli aşı üretildi ve uygulanmaya başlandı
Türkiye Şap Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli şap virüsü aşısından 4,5 milyon doz üretildi. Haftalık üretim kapasitesi 1 milyon doza ulaşan merkez, riskli bölgelerdeki hayvanlara aşı uygulamasına hızla başladı.
Ülke genelinde ücretsiz olarak uygulanan aşılar, hayvanların bağışıklık kazanması için 21 gün arayla 2 doz olarak uygulanıyor.
Hayvan pazarları ne zaman açılacak?
Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığına karşı mücadele kapsamında 81 ildeki canlı hayvan pazarlarını geçici olarak kapattı. Hastalığın yayılmaması için hayvan hareketinin kısıtlanması en önemli önlem olarak öne çıkıyor. Bu nedenle pazarlar, salgının yayılma riski ortadan kalkana kadar kapalı kalacak.
Et ve süt ürünlerinde risk oluşturur mu?
Uzmanlara göre, şap hastalığının insanlara bulaşma riski yok. Veteriner gözetiminde kesilen hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinin tüketiminde herhangi bir sağlık riski bulunmuyor. Gıda arzında da şu an için bir sıkıntı yaşanmadığı açıklandı.
Ancak hastalığın uzun süre kontrol altına alınmaması durumunda, şu anda mevcut et arzının azalması nedeniyle fiyatlara olumsuz etki yaratabilir.